Recuperari Creante

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societăţile comerciale este dificultatea de a obţine recuperarea creanţelor lor în mod corespunzător şi de a obţine un flux de încasări care să le permită să funcţioneze fără probleme de lichiditate sau să sufere pierderi cauzate de debitori.

Societatea comercială care nu reuşeşte să colecteze datoriile la timp, suferă o pierdere economică echivalentă cu costul produsului sau serviciului, precum şi pierderea de profit.

Timpul este cel mai rău duşman al creditorului şi cel mai bun prieten al debitorului, astfel că o acţiune imediată este necesară in fața unei neplăţi.

Recuperarea unei creanţe prezintă două etape de desfăşurare:

  • Colectare pe cale amiabilă – se realizează prin conciliere directă.
  • Recuperare pe cale judecătorească – se realizează prin declanşarea procedurilor judiciare în scopul recuperării creanţei.

Colectare pe cale amiabilă.

În această etapă se negociază cu debitorul şi se încearcă să se ajungă la un acord rezonabil de plăţi. Incidentele sunt rezolvate prin contactarea directă a debitorului de către un avocat, explicând importanţa îndeplinirii datoriei, cât mai curând posibil, pentru a evita costurile inutile sau derivate ale instanţei. Cel mai mare avantaj pe care îl oferă această metodă este recuperarea într-un timp mai scurt a creanţei.

Recuperare pe cale judecatorească

În cazul în care nu se ajunge la un acord pe cale amiabilă sau este dorinţa expresă a creditorului, se va recurge la instanţele de judecată.

În perioada actuală multe persoane şi societăţi comerciale trec prin autentice dificultăţi financiare cauzate de faptul că nu au posibilitatea a de colecta la timp datoriile.